Activiteiten 2021

In 2020 met het tot stand komen van de nieuwe gemeente Het Hogeland hebben de orgelcommissies in die gemeente (die zich uitstrekt van Zoutkamp tot Oosteinde en van Usquert tot Noordwolde  besloten de handen ineen te slaan bij de programmering van de orgelconcerten in samenhang met andere culturele gebeurtenissen die daarmee verbonden zijn. Voorlopig heeft de orgelcommissie van Leens besloten zich niet aan te sluiten.

            In de gemeente Het Hogeland is een keur aan belangrijke en mooie orgels aan te treffen zoals in Noordwolde (1658), Kantens (1660); orgels uit de bloeitijd van de barok gebouwd door Arp Schnitger en ‘zijn school’: Mensingeweer (1698), Uithuizen (1701), Zandeweer (1731), Leens (1734) en Uithuizermeeden (1785); meerdere belangrijke orgels uit de daaropvolgende klassiek-romantische periode: Warffum (1812), Eenrum (1817), Breede (1840) en Usquert (1852); alsmede ook nieuwere en belangrijke orgels in Winsum en Bedum. (Het orgel in Warffum is momenteel in restauratie en het orgel in Leens wordt dit jaar weer in gebruik genomen.)

            De uitdaging van de samenwerkende orgelcommissies zal in de komende jaren zijn  het klinkend erfgoed (waartoe ook de middeleeuwse luidklokken gerekend moeten worden) in al zijn verscheidenheid te laten horen,. Aangezet door de Covid-19 pandemie hebben de commissies besloten er naar te streven veel van de concerten ook digitaal uit te zenden en tegelijkertijd door de daarbij opgestelde camera’s ook het fysiek aanwezige publiek de verrichtingen van de organisten te laten zien.

            In de verdere toekomst, te beginnen in 2022, rekenen de samenwerkende orgelcommissies het ook hun taak bij jongere generaties belangstelling te wekken voor dit bijzondere, klinkende erfgoed, onder meer via het project Piet Prestant en het Orgel-doe project.

            In 2021 zullen naast  avondconcerten in Uithuizen, Usquert, Noordwolde en Zandeweer op enkele zaterdagmiddagen in de zomerperiode korte concerten/orgeldemonstraties gegeven worden waarbij naast de muziek het accent ook ligt op de culturele omgeving (zoals de verdwenen borg Dijksterhuis, de Menkemaborg e.a.). De bewoners  van deze borgen waren immers over het algemeen ook beschermheer en bestuurder (collator) van de kerken en de orgels. Nieuw hierbij zijn de inloop-marktconcerten in Uithuizen, welke aansluiten op openstelling van de Jacobikerk om 16.00 uur in de zomervakantie

            In 2021 zal in Uithuizermeeden een grootschalige herdenking plaats vinden van het 50-jarig jubileum van de ‘Stichting Avondmuziek in Uithuizermeeden (die herdenking moest in 2020 noodgedwongen uitgesteld worden). ‘Grote namen’ als Olivier Latry en Wibi Soerjadi zullen aan die manifestatie hun glans  verlenen. Voor een compleet overzicht van de concerten zie www.avondmuziekuithuizermeeden.nl

In 2021 worden de volgende concerten georganiseerd:

17 april is het openingsconcert van het 50-jarig jubileum van Stichting Avondmuziek in Uithuizermeeden met organist Sietze de Vries

            * Als besluit van de Orgeldag Noord-Nederland op 8 mei, die traditiegetrouw in Leens plaatsvindt, wordt dit jaar een orgelconcert gegeven in de Petruskerk te Leens door Sietze de Vries.

Hinsz-orgel Petruskerk Leens

            * 21 mei helaas afgelast

geen avondconcert van Laurens de Man het Van Oeckelen-orgel in de Petrus en Pauluskerk van Usquert. De Man treedt veelvuldig op, onder andere bij Podium Witteman op de zondag.

Van Oekelen-orgel Usquert

   

* Op 12 juni is er een zaterdagmiddag in Pieterburen gewijd aan de ‘landadel’.      gecanceld (wordt in 2022 opnieuw geagendeerd)

voormalige borg Dijsterhuis Pieterburen

Het programma begint met koffie/thee met wat lekkers in de Theeschenkerij bij Domies Toen. Daarna wordt de kerk van Pieterburen bezocht en geeft Dirk Molenaar een kort concert op het Leichel-orgel (1901), dat in de plaats kwam van het Schnitger-orgel dat nu in de kerk van Mensingeweer staat.

kerk Pieterburen

Daarna wordt het terrein van de voormalige borg Dijksterhuis bezocht. Hier stond de borg van de collator en beschermheer van de kerk in Pieterburen. Om een indruk te krijgen wat hier heeft gestaan zal een maquette van de voormalige borg te zien zijn. Midden op het terrein zullen we feestelijk het glas heffen.

Maquette borg Dijksterhuis (gebouwd door Bouwe Luurtsema)

huidige borggracht nog aanwezig

Hier na volgt een bezoek aan de kerk van Saaxumhuizen, met de bijzondere toren en het herengestoelte  (met bijzonder houtsnijwerk)  waar Dirk Molenaar een klein orgelconcert geeft.

houtsnijwerk Saaxumhuizen

Van Oekelen-orgel Saaxumhuizen

Om het orgel welke vroeger in Pieterburen stond, wordt de kerk van Mensingeweer bezocht. Het Schnitger-orgel aldaar kan worden beluisterd.

Arp Schnitger-orgel Mensingeweer

In Pieterburen kan een maaltijd worden genuttigd bij het restaurant Waddengenot

’s Avonds geeft Bob van der Linde om 20.00 uur een concert op het onlangs gerestaureerde Hinsz-orgel in de Petruskerk te Leens Kosten voor het middag programma bedragen € 15,- terwijl het concert in Leens voor een gereduceerd tarief van € 10,00 te bezoeken is ( dit alles is exclusief de maaltijd maaltijd in Pieterburen). U kunt zich ook aanmelden voor de maaltijd bij Waddengenot in Pieterburen, kosten € 25, — per persoon.

         *

           

* Het traditionele ‘zonnewende-concert’ in de Menkemaborg en de Jacobikerk van Uithuizen vindt plaats twee dagen voor de langste dag van 2021: op zaterdag 19 juni.

gecanceld (wordt in 2022 opnieuw geagendeerd)

Het concert wordt gegeven door Henk de Vries orgel, Joske van der Hoeven en Gerrie Jonker

Henk de Vries
Joske van der Hoeven sopraan en blokfluit
Gerrie Jonker blikfluit
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is vp-1-1024x683.jpg
Arp Schnitger-orgel Jacobikerk Uithuizen

Het concert begint om 16.30 uur in de Jacobikerk. Vervolgens is er een dinerbuffet in het Schathoes van de Menkemaborg en de dag wordt besloten met een concert in de grote zaal van de Menkemaborg.

De toegangsprijs van het orgelconcert  in de Jacobikerk en het bijwonen van het concert in de Menkemaborg bedraagt € 25,00 exclusief de kosten van de maaltijd, de maaltijd is afzonderlijk te boeken en bedraagt eveneens € 25, 00

Vanwege corona-maatregelen kan het zijn dat de ene helft van de groep eerst gaat eten, terwijl de andere groep naar het concert gaat. Daarna kunnen de rollen worden omgedraaid, Dit alles vanwege de beperkte ruimte in de grote zaal van de Menkemaborg en de beschikbare ruimte in het restaurant.

*

         * Op 3 juli begint om 15.30 uur het programma “Bloemen en Snaren” een high tea in de tuin van de Westerhuisheert in Usquert.

gecanceld (wordt in 2022 opnieuw geagendeerd) avondconcert in Zandeweer gaat wel door

Na een rondleiding door de bijzondere tuin volgt een bespeling van een tweetal clavecimbels (kopieën van een 16e- en een 18e-eeuws instrument) door Dirk Molenaar, Roelof Kuik en Albert Gramsbergen, terwijl Kuik iets vertelt over de geschiedenis en bouw van de instrumenten.

Westerhuisheert Usquert

Na een buffet bij de Wersterhuisheert (niet bij de prijs inbegrepen) volgt om 20.00 uur een orgelconcert in de kerk van Zandeweer door Peter Westerbrink.

De kosten voor het middagprogramma zijn € 15,00 terwijl een passe-partout voor het middag- en avondprogramma € 25,00 kost (exclusief maaltijd).

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is P1010796K-rotated-e1588065634754.jpg
Hinsz-orgel Zandeweer

avond orgel concert Zandeweer om 20.00 uur gaat wel door

Vanaf 2021 worden “marktconcerten” georganiseerd in de Jacobikerk te Uithuizen. Het zijn inloopconcerten tussen 16.00 uur – 16.45 uur.

10 juli Jan Smid

17 juli Wietse Ouwejan

Programma

Praeludium Buxwv 148                                                D. Buxtehude (1637-1707)

Von der Fortuna werd’ ich getrieben                    J.P. Sweelinck(1562-1621)

Corrente Italiana                                                            J. Cabanilles(1644-1712)

Allein Gott in der Höh‘ sei Ehr                                   J.S. Bach(1685-1750)

Praeludium en fuga BWV 545                                   J.S. Bach(1685-1750)

24 juli Patrick Rice (VS)

Programma

31 juli Marien van de Weg

Programma

E moll BWV 533                                      J.S. Bach (1685-1750)

Erbarm dich BWV 721                           J.S. Bach (1685-1750)

Freu dich sehr                                         J. Pachelbel (1653-1706)

Inventies                                                  J.S. Bach   (1685-1750)

Triosonata 1 deel 1 BWV 525              J.S. Bach (1685-1750)

Preludium en fuga C dur BWV 547     J.S.Bach   (1685-1750)   

7 augustus Ab Gramsbergen

14 augustus Dirk Molenaar

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is vp-1-1024x683.jpg
Arp Schnitger-orgel Jacobikerk Uithuizen

bij de uitgang is een collecte

  • op 17 juli geeft Dirk Molenaar een concert op het Lohman-orgel ( 1817) aanvang 12.30 uur , geen entree, wel een collecte

Eenrum Lohman-orgel (1817)

  • op 7 augustus geeft Dirk Molenaar een concert op het Lohman-orgel ( 1817) in Eenrum aanvang 12.30 uur , geen entree, wel een collecte

Ten slotte

Naar verwachting zullen de beperkingen die samenhangen met het besmettingsgevaar van het Civid-19 virus naar waarschijnlijkheid nog tot in de herfst van dit jaar duren. Bij alle concerten en demonstraties zal strikt de hand gehouden worden aan de maatregelen i.v.m. de corona pandemie, Voor eventuele laatste wijzigingen en maaltijden en het programma zie de website: www.arpschnitgerorgeluithuizen.nl

          *

Voor nadere informatie  https://www.arpschnitgerorgeluithuizen.nl/

Programma’s 2021
locatieplaatstijdconcertgeverbijzonderheden
17-aprMariakerkUithuizermeedenSietze de VriesOpeningsconcert + livestream
30-aprPetruskerkLeens heringebruikname 
8-meiopen orgeldagLeens 16.00 uur en 20.00 uurSietze de Vries
15-meiPetruskerkLeens 20.00 uurWilleke Smits
20-meiMariakerkUithuizermeedenPiet PrestantSietze de Vries
21-meiUsquertPauluskerkLaurens de Man
22-meiPetruskerkLeens 20.00 uurMannes Hofsink
29-meiMariakerkUithuizermeedenSonus Vitao.l.v. Anjo de Haan
29-meiPetruskerkLeens 20.00 uurPeter van der Zwaag
5-junPetruskerkLeens 20.00 uurLeo van Doeselaar
12-junLandadelPieterburen etc14.00 uurDirk Molenaar
12-junPetruskerkLeens Bob van der Linde
19-junJacobikerkUithuizen17.00 uurHenk de VriesCombi met Borg
19-junMenkemaborgs avondsHenk de VriesCombi met kerk
19-junPetruskerkLeens 20.00 uurPeter Westerbrink
26-junMariakerkUithuizermeedenRien Donkerslootmet livestream
26-junPetruskerkLeens Dorien Schouten
3-julWesterhuisheertUsquert15.30 uurSnaren en bloemen combi ’s avonds Zandeweer
3-juldorpskerkZandeweer20.00 uurPeter Westerbrink
3-julPetruskerkLeens 20.00 uurAart Bergwerff
10-julJacobikerkmarktconcert16.00 uur Jan Smid
10-julPetruskerkLeens 20.00 uurGerrie Meijers
17-julProtestantse kerkEenrum12.30 uurDirk Molenaar
17-julJacobikerkmarktconcert16.00 uurWietse Ouwejan
17-julPetruskerkLeens 20.00 uurJochem Schuurmans
24-julJacobikerkmarktconcert16.00 uurPatrick Rice
24-julPetruskerkLeens 20.00 uurVincent van Laar
31-julJacobikerkmarktconcert16.00 uurMarien van de Weg
31-julPetruskerkLeens 20.00 uurHayo Boerema
7-augProtestantse kerkEenrum12.30 uurDirk Molenaar
7-augJacobikerkmarktconcert16.00 uurAb Gramsbergen
7-augPetruskerkLeens 20.00 uurMatthias Havinga
14-augJacobikerkUithuizen16.00 uurDirk Molenaar
14-augPetruskerkLeens 20.00 uurLaurens de Man
21-augPetruskerkLeens 20.00 uurRien Donkersloot
28-augPetruskerkLeens 20.00 uurGerwin Hoekstra
4-sepPetruskerkLeens 20.00 uurTheo Jellema
11-sepPetruskerkLeens 20.00 uurErwin Wiersinga
12-sepMariakerkUithuizermeedennog aan te vullenOlivier Latry
18-sepHet AnkerUithuizermeedennog aan te vullenWibi Soerjadi
13-novMariakerkUithuizermeedennog aan te vullenLuthers Bach Ensembleo.l.v. Tymen jan Bronda
11-decHet AnkerUithuizermeedennog aan te vullenRoden Girl Choristerso.l.v. Sonja de Vries