Activiteiten

Stichting Arp Schnitger  Uithuizen participeert in Orgelzomer op het Groninger Hogeland 2019

De orgelzomer in Noord-Groningen zal dit jaar iets minder uitgebreid zijn om ook optimaal te kunnen genieten van de grootscheepse manifestaties rond de door de Stichting Groningen Orgelland  georganiseerde Schnitger-herdenking in juli en augustus. De drie zaterdagmiddagen zijn zó  georganiseerd dat bijna elk van deze concerten verwijst naar de wereld van Arp Schnitger. Het concert op 22 juni in Uithuizen begint in de Jacobikerk op het vermaarde Schnitger-orgel uit 1701 en na het traditionele buffet wordt deze avond besloten met een concert in de zaal van de Menkemaborg, dezelfde zaal waar destijds het contract voor de bouw van het orgel werd getekend. De daaropvolgende orgelmiddag, 29 juni, begint met een demonstratie en klein concert op het Schnitger-orgel in Mensingeweer, gevolgd door een demonstratie van het Lohman-orgel in Eenrum, een instrument dat nog deels in de traditie van de Noord-Duitse orgelbouw staat. De deelnemers aan deze middag krijgen de gelegenheid voor een gereduceerd tarief het avondconcert in Leens bij te wonen en dit markeert tevens de toekomstige samenwerking van de orgelcommissies in de nieuwe gemeente Het Hogeland. De laatste middag van de orgelzomer, 6 juli, begint in Kantens bij het tweeklaviers orgel dat gebouwd werd door de directe leermeesters van Schnitger: de gebroeders Huss. Na een demonstratie van dit instrument wordt er een concert gegeven op een klavecimbel en een virginaal. Na de maaltijd wordt de dag besloten met een avondconcert in Zandeweer. Bij de bouw van dit orgel door A.A. Hinsz (zijn opus 1, als opvolger van F.C. Schnitger) maakte deze gebruik van enig pijpwerk dat nog vervaardigd werd in Schnitgers werkplaats. De deelnemers van de middag krijgen korting op de toegangsprijs van dit concert.

Zoals voorgaande jaren is een belangrijk aspect van het organiseren van deze orgelzomer de inbedding van de orgels en orgelmuziek in de culturele omgeving van dit gebied. Onderdeel van het concert in Uithuizen is dus een bezoek aan de Menkemaborg en het Schathuis en onderdeel van het concert rond Eenrum is de mogelijkheid tot ondermeer bezoek aan de molens, Eenrumer toren, Klompenmakerij, Mosterdmakerij.

 

Uithuizen, Jacobikerk en Menkemaborg, 22 juni, 16.00 uur

Het eerste concert is traditioneel omstreeks de ‘zonnewende’ en begint met concerten in de Jacobikerk                 (HW 10, RW 10, Ped. 8 reg.) en in de Menkemaborg in Uithuizen. De beide sfeervolle concerten worden verbonden door een diner dat geserveerd wordt in het Schathoes bij de Menkemaborg.   Voorafgaand aan het concert in de Jacobikerk is het mogelijk Boerma’s Antiekhoeve  aan de  Dingeweg 11 te Uithuizen te bezoeken.as01

Beide concerten worden verzorgd door  de organist Sietze de Vries op orgel en het “VLAM” saxofoon-kwartet. De Vries geeft jaarlijks vele concerten in binnen- en buitenland en deze avond zal hij werken uit de Duitse barok spelen, alsmede een improvisatie. VLAM is een veelbelovend saxofoonkwartet bestaande uit: Marlon Valk (sopraansax), Lutske Visser (altsax), Mathilde Buiten-Leemhuis (tenorsax) en Myrthe Poelstra (baritonsax).  Van tango tot Bach, van romantiek tot minimal music, deze dames spelen het allemaal met evenveel passie.

Voor het concert kunt u Boerma’s Antiekhoeve bezoeken aan de Dingeweg 11 te Uithuizen. Vanaf 16.00 uur is de kerk geopend en wordt u ontvangen met koffie. Het concert begint om 16.15 uur en duurt ca. 45 minuten. Hierna gaan we naar et Schathoes voor een diner(buffet) dat verzorgd wordt door restaurant Het Schathoes van de Menkemaborg. Aansluitend vertrekken we naar de Menkemaborg voor het tweede deel van het concert dat begint om 19.45 uur. Ook dit concert duurt ca. 45 minuten.

Reservering via de website www.arpschnitgerorgeluithuizen.nl is noodzakelijk. Het passe partout (2 concerten en dinerbuffet inclusief drinken) bedraagt € 49,00. Alleen het concert in de kerk is zonder passe partout toegankelijk voor € 10,00. Het is niet mogelijk om alleen het concert op de borg te bezoeken wegens het beperkte aantal zitplaatsen in de grote zaal.

aanmelden via E: secretaris@arpschnitgerorgeluithuizen.nl

Programma Jacobikerk om 16.15 uur:

Opening van de Orgelzomer door wethouder Eltjo Dijkhuis van gemeente Het Hogeland

Dietrich Buxtehude (1637-1707):  Toccata d-moll BuxWV 155

Psalm 96: Improvisaties en Renaissanceliteratuur om en om

 1. Versus I (saxofoon)
 2. Versus II (orgel)
 3. Versus III (saxofoons: Goudimelzetting)
 4. Versus IV (orgel)
 5. Versus V (saxofoons: Sweelinck, Psaume XCVI)
 6. Versus VI (orgel)

Michael Praetorius (1571-1621): Suite de Danses (Terpsichore, 1612)

 1. Entree du Ballet (orgel)
 2. La Rosette (saxofoons)
 3. Spagnoletta (orgel)
 4. Courante CXII (saxofoons)
 5. La Bouree (orgel)
 6. Courante CXXI (saxofoons)
 7. Ballet des coqs (orgel)
 8. Volte (saxofoons)
 9. Courante (orgel)

Aansluitend een buffet in het Schathoes van de Menkemaborg

Menkemaborg Grote Zaal om 19.30 uur

Georg Philipp Telemann (1681-1767)Overture baroque uit de Suite a-moll

Johann Sebastian Bach (1685-1750):  Uit de Franse Suite V G-dur BWV816

 1. Allemande
 2. Courante
 3. Sarabande
 4. Gavotte

                                                                        Bist du bei mir BWV 508

George Frideric Handel (1685-1759): The Arrival of the Queen of Sheba

Gabriel Fauré  (1845-1924): Pie Jesu uit Requiem op.48

Astor Piazolla (1921-1992): Verano Porteno

Sietze de Vries (*1973): Improvisatie

George Gershwin (1898-1937): Three Preludes

 

Mensingeweer – Eenrum – Leens, 29 juni, 14.30 uur

Zaterdagmiddag beginnen we om 14.30 u. bij de molen Hollands Welvaart  (1855) te Mensingeweer, waarin de koffie en thee-schenkerij In de malle molen is gevestigd. Parkeren kan bij de molen en de kerk. Afrekenen op eigen kosten. Via een hoogholtje gaan we naar de kerk, waar van 15.00 – 15.45 uur het Schnitger-orgel uit 1698 (Man. 9 reg.) wordt gedemonstreerd, met afsluitend een klein concert.

 

 

De middag  wordt vervolgd in Eenrum, met van 16.00 – 16.45 uur een demonstratie plus klein concert op het Lohman-orgel uit 1817 (HW 13, RW 8, Ped. 7 reg.). Vanaf 16.45 uur krijgt men ruimschoots de gelegenheid om kerk, orgel en dorp nader te verkennen: zelf orgel te spelen, de toren te beklimmen, naar het Arboretum te gaan, of een bezoek te brengen aan de molen, kwekerij de Kleine plantage, de Klompenmakerij of de Kaarsenmakerij

Van 18.00 – 19.30 uur is er gelegenheid te eten bij restaurant Abrahams mosterdmakerij naast de molen. Voor de deelnemers aan deze excursie is er een keuzemenu voor € 22,50. (Reserveren – 0595 491600).

Tijdens de middag, onder leiding  van Dirk Molenaar, wordt ook het een en ander over de kerkgebouwen  en de omgeving verteld. Kosten voor de demonstraties en kleine concerten in  Mensingeweer en Eenrum bedragen € 10,00

 

De dag wordt afgesloten met om 20.00 uur in de Petruskerk van Leens een concert op het Hinsz-orgel, uit 1733 (HW 10, RW 9, Ped. 8 reg.) door Vincent  van Laar. De excursiedeelnemers krijgen een korting van € 2,50 op dit concert.

 

 

Kantens – Zandeweer. 6 juli 2019, 15.30 uur

Op deze middag komt de nauwe relatie met de Schnitger-herdenking 2019 wel helemaal tot zijn recht. Het orgel in Kantens (HW 10, RW 5 reg.) heeft indirect een lijn met Arp Schnitger en de muziek die deze middag klinkt, eveneens.

Dat geldt ook voor het orgel van Zandeweer, dat ’s avonds bespeeld wordt door Peter Westerbink.

De middag begint om 15.30 uur in de Antoniuskerk van Kantens, alwaar we ontvangen worden met koffie of thee. Roelof Kuik vertelt over het interessante Huss-orgel van deze kerk, waarbij Leni Otte de fraaie klanken demonstreert en een korte bespeling geeft.

Vanaf ongeveer 16.30 uur  geven Tim Veldman en Ada Pérez een concert. Zij spelen werken uit de Noord-Duitse barok van M. Weckmann, J.A. Scheibe en van latere Hamburgse componisten zoals G.F.Telemann en C. Ph. E. Bach. Enkele van deze werken heeft Arp Schnitger wellicht gekend. Veldman is klavecinist en Pérez speelt traverso. In de kerk worden deze middag een Vlaams klavecimbel en een Vlaams virginaal bespeeld. In de pauze is er gelegenheid de instrumenten te bekijken en zal er over worden verteld.

Na afloop van de demonstraties en het concert vertrekken we rond 18.00 uur naar Chinees restaurant Rose Garden Schoolstraat 1  in Uithuizen om na alle muziek ook de inwendige mens te versterken.

’s Avonds om 20.00 uur zal Peter Westerbrink een concert verzorgen op het fraaie Hinsz –orgel (HW 8, RW 8 reg.) Een passe-partout voor de hele middag kost en het avondconcert kost € 17,50; de maaltijd in de pizzeria is voor eigen rekening en uiteraard kan ook voor een ander restaurant gekozen worden. Voor degenen die alleen de middag in Kantens willen bijwonen is de prijs 10 euro.

Voor verdere informatie: r.kuik51@gmail.com

 

Samenvatting

Za 22 juni      

16.00 uur  Uithuizen, kerk en borg, Jacobikerk en Menkemaborg

Za 29 juni      

14.30 uur Mensingeweer, Molen Hollandswelvaart

15.00 uur Mensingeweer Michaelskerk,

16.00 uur Eenrum Protestantse kerk,

20.00 uur Leens Petruskerk

Za 6 juli        

15.30 uur Kantens Antoniuskerk, 20.00 uur Zandeweer

Za 14 september 

11.00 uur – 16.00 uur Uithuizen Jacobikerk Open monumentendag met Iconenexpositie van Els  Luurtsema 

 

     

16.30 uur Uithuizen Jacobikerk, Feestelijk presentatie concert van dubbel CD door Manuel Tomadin (glas wijn na afloop)